Miten valita oikeat painikengät?

Miten valita oikeat painikengät? Verrattuna muihin urheilulajeihin, jotka vaativat kypäriä, mailoja, sauvoja, luistimia ja säärisuojia, painiin tarvitse vain kypärän, painiasun, hammassuojat ja painikengät. Tärkein varuste näistä, urheilullisen suorituskyvyn kannalta, on kengät, joilla on suora vaikutus ottelun tulokseen. Tästä löydät kysymyksiä ja vastauksia, mitä useimmat aloittelijat ja heidän vanhemmat kysyvät koskien painikenkiä.

Kuinka paljon painikengät maksavat?

Tämä kysymys nousee usein ensimmäisenä mieleen. Kuten muissa urheilukengissä, painikenkiä löydät monesta eri hintaluokasta. Voit löytää hyvin palvelevat kengät jo 70€ tai vaihtoehtoisesti maksaa kengistä lähes 200€. Kuvitellaan, että mitä kalliimmat kengät, sitä paremmat ne ovat. Yleensä tämä pitääkin paikkansa, mutta paremmat kenelle? Tämä kysymys sinun pitäisi esittää. Kalliimmista kengistä löydät yleensä uusimmat ominaisuudet ja materiaalit ja ne palvelevat hyvin kokeneempia ja kehittyneempiä painijoita.

Adidas Flying Impact painikenkä
Adidas Flying Impact painikenkä

Jos olet aloittelija, tervetuloa yhden maailman hienoimman yksilölajin pariin! Aloittelijalle suositellaan aluksi kustannuksiltaan hieman edullisempia kenkiä ja kun kehitystä alkaa tapahtua, voit tutustua kehittyneempiin kenkiin.

Mitä ominaisuuksia tarvitsen painikengältä?

Painikengissä on muutamia keskeisiä ominaisuuksia, joihin keskittyä: keveys, joustavuus, pohjan pito ja nilkan tuki. Nämä ominaisuudet paranevat luonnollisesti kalliimmissa kengissä, mutta aloittelijana sinun ei tarvitse keskittyä parhaimman-koskaan-tehdyn-kengän löytämiseen, vaan parhaan, juuri sinulle ja taitotasollesi, sopivan kengän löytämiseen. Markkinoilta löytyy monia laadukkaita kenkiä pienemmälläkin hintalapulla, jotka on tehty kestäviksi ja tehokkaiksi aloittelijoista harrastajille.

Mitä eroa on kaksiosaisella- ja yksiosaisella pohjalla?

Käännä kenkä ympäri ja katso sen pohjaan. Jos pohja muodostuu yhdestä, kantapäästä varpaisiin, ulottuvasta pohjasta, kyseessä on yksiosainen pohja. Jos taas pohjassa on kaksi erillistä pohjaosaa, kantapäässä toinen ja edessä toinen, kyseessä on kaksiosainen pohja. Yksiosaiset pohjat yleensä tarjoavat parempaa pitoa ja kestävyyttä, kun taas kaksiosaiset pohjat ovat joustavampia ja kevyempiä.

Adidas Combat Speed 5 painikengän kaksiosainen pohja
Adidas Combat Speed 5 painikengän kaksiosainen pohja
Adidas HVC 2 Youth painikengän yksiosainen pohja
Adidas HVC 2 Youth painikengän yksiosainen pohja

Kyseessä on melko tärkeä ominaisuus, koska eri painijat poikkeuksetta suosivat toista ennen toista. Paras neuvo on, että valitset sellaisen, joka tuntuu parhaalta sinulle, kun pääset kokeilemaan niitä. Jos valintasi ei vastaakaan odotuksiasi ajan kanssa, kokeile toista ominaisuutta seuraavalla kerralla, kun olet ostamassa uusia painikenkiä.

Miten painikenkien tulisi istua jalkaan?

Tämä vaihtelee myös henkilökohtaisten mieltymysten mukaan, mutta monet ammattitason painijat suosivat tyköistuvia malleja. Jos jalkasi ovat vielä kasvavassa iässä, jätä toki hieman kasvuvaraa kenkiin. Kun olet kokeilemassa uusia painikenkiä, pidä mielessä brändikohtaiset suositukset. Adidas suosittelee kokeilemaan puolta kokoa isompia kenkiä, kuin mitä normaalisti käytät.

Kuinka monta painikenkäparia tarvitsen?

Aloittelijana ja harrastajana vain yhdet. Kehittyessäsi lajissa ja edetessä kilpailuihin, voit valita yhdet kengät harjoituksia varten ja toiset kilpailemista varten.

Miten valita oikeat painikengät naiselle? Entä painitossut miehelle?

Ne kaikki! Painikengät ovat kaikki unisex -malleja, joten ne istuvat yhtä hyvin Petra Ollin tai Jani Haapamäen jalkaan. Miesten ja naisten painikengät ovat yhtä ja samaa. Yleensä kaupat esittävät kokotaulukot miesten koissa, joten kokeile kokoja, jotka ovat 1 tai 1.5 kokoa pienemmät, kuin miestentaulukon oikea kokosi olisi.

Miten valita oikeat painikengät? Lopuksi, emme voi tarpeeksi painottaa juuri oikeiden painikenkien löytämistä juuri sinun taitotasollesi. Oikea kenkä on sellainen, kun laitat sen jalkaan, unohdat sen olemassa olon ja voit keskittyä näin ollen täysin taitojesi kehittämiseen.

Tutustu Adidaksen painikenkä malleihin tästä

Tutustu verkkokaupan valikoimaan